در سالهای اخیر علم پزشکی به ویژه در حوزه دندان پزشکی زیبایی پیشرفتهای زیادی کرده است. بکارگیری تکنیکها و ابزارهای جدید باعث شده است تا روشهای غیر تهاجمی و یا کم تهاجمی برای جراحیهای زیبایی مورد استفاده قرار بگیرد. یکی از جراحیهای رایج برای اصلاح ناهنجاریهای لثه و مخاط آلوئول، جراحی لیفت لثه است. اگر شما نیز نیاز به لیفت دارید و به دنبال کسب اطلاعات تکمیلی درباره این جراحی هستید، در این مقاله با ما همراه باشید. در ادامه همه چیز درباره لیفت لثه را به شما خواهیم گفت و تمام نگرانیها و پرسشهای شما درباره این روش درمان لثه خواهیم پرداخت.
لیفت لثه چیست
یکی از خدمات داندانپزشکی ترمیم و زیبایی، لیفت لثه (Gingivectomy) است. در برخی موارد به دلیل این که سطح دندان توسط بافت نرم لثه کاملا پوشانده شده است، بیش از سه یا چهار میلی متر از لثه موقع لبخند زدن نمایان میشود. این روش در اصلاح طرح لبخند نیز کاربرد وسیعی دارد. همچنین این روش درمان یکی از روشهای مناسب برای رفع مشکلات مربوط به عدم تناسب لثهها، تحلیل لثه و برآمدگی بیش از حد لثه است. این درمان با توجه به شرایط بیمار و نوع بیماری لثه به دو صورت زیر انجام میشود:
- جراحی لثه
- افزایش طول تاج دندان
چه کسانی به لیفت لثه احتیاج دارند
عدم تناسب لثه ها دلایل مختلفی میتواند داشته باشد. در برخی موارد ممکن است لثه افراد به دلیل وجود برخی از بیماریها، مشکلات ژنتیکی و یا مصرف برخی از داروهای خاص و … تناسب خود را از دست بدهد. یکی از مهمترین پیامدهای عدم تناسب لثه ها از بین رفتن زیبایی در طرح لبخند فرد است که میتواند باعث ناراحتی و کاهش اعتماد به نفس در افراد هنگام لبخند زدن و یا صحبت کردن شود. این افراد، اصلیترین کاندید های لیفت هستند. همچنین این درمان یک گزینه مناسب برای رفع مشکلاتی مانند کوتاه بودن لب بالایی، پیشروی بافت استخوانی اطراف دندانها و فرم نامتقارن استخوان فک نیز به شمار میرود.
لیفت لثه چگونه انجام می شود
درمان لثه ها به این روش توسط متخصص جراحی لثه و دندان به صورت سرپایی و معمولا در یک جلسه انجام میگیرد. کار تراش دادن و شکل دهی به لثهها با بی حس کردن موضعی بافتهای نرم شروع میشود. با توجه به شرایط بیمار، متخصص در صورت نیاز ممکن است بخشی از لثهها را از استخوان جدا کرده و استخوانها را تراش دهد. پس از تراش دهی استخوان، لثه بالاتر از محل قبلی قرار میگیرد.
لیفت لثه با لیزر
پزشک متخصص برای شکل دهی لثهها میتواند از تیغ جراحی و لیزر استفاده کند. در حال حاضر لیفت لثه با لیزر یکی از روشهای بسیار پیشرفته در دنیا محسوب میشود.
در لیفت با لیزر بیمار پس از مراجعه اولیه و تشخیص مشکل و مشورت با پزشک متخصص برای بررسی شرایط دندانها و ریشهها عکس رادیولوژی میگیرد. پزشک پس از بررسی تصاویر با کمک دستگاه لیزر قسمت اضافی و برآمده لثه را تراش میدهد.
این روش نسبت به جراحی درد و خونریزی کمتری دارد و عمل در یک تا سه جلسه انجام میگیرد. بیمار پس از انجام لیفت با لیزر مشکل درد یا خوردن مواد غذایی را نخواهد داشت. این روش هزینهی بالایی دارد.
مزایای لیفت لثه با لیزر
لیزر یکی از روشهای غیر تهاجمی درمان لثه محسوب میشود. با توجه به این که انواع جراحی لثه مشکلات زیادی را با خود به همراه دارد، استفاده از لیزر برای تحت تاثیر قرار دادن بافتهای نرم و سخت طرفداران بسیار زیادی دارد. برخی از مهمترین مزایای لیفت لثه با لیزر عبارتند از:
- درد و ناراحتی کمتری برای بیمار به همراه دارد.
- در لیفت با لیزر از بی حس کننده استفاده نمیشود.
- با توجه به این که رگهای خونی پس از ایجاد برش با لیزر سریعا سوزانده میشوند، میزان خون ریزی به مقدار قابل توجهی کاهش پیدا میکند.
- بافتها با دقت بیشتری توسط لیزر مورد هدف قرار داده میشوند و بافتهای سالم از بین نمیروند.
- لیزر محیطی را که تحت تاثیر قرار میدهد استریل کرده و باکتریهایی را که موجب بیماریهای لثه شدهاند را از بین میبرد.
- دوران بهبودی پس از لیفت لثه با لیزر بسیار کوتاه است.
معایب لیفت با لیزر
این روش درمان، مانند هر روش دیگری، در کنار مزایای خود، معایبی هم دارد. از جمله:
- بازگشت بافت لثه به حالت اولیه؛ برای جلوگیری از این مشکل مراجعه به دندانپزشکی ماهر و با سابقه اهمیت زیادی دارد.
- در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی پس از عمل لیزرینگ احتمال ایجاد عفونت وجود دارد.
- هزینهی بالا که البته این مورد با توجه به برتری ها و کیفیت بالاتر استفاده از لیزر نسبت به عمل جراحی عیب بزرگی نیست.
عوارض بعد از لیفت لثه
لیفتینگ لثه هر چند جزء جراحیهای بی خطر به شمار میرود، اما ممکن است با ریسکها و مشکلاتی برای بیمار همراه باشد. برخی از مهمترین عوارض لیفت به شرح زیر است:
- ایجاد حساسیت در بدن بیمار به دلیل استفاده از دارو های بی حسی
- بازگشتن بافت لثهها به حالت قبل از درمان
- احساس درد
اگر چه بروز این عوارض پس از جراحی لثه نادر است، اما باید در صورت مشاهده هرگونه علائم هشدار دهنده مانند خونریزی شدید، جهت انجام اقدامات احتیاطی سریعا به دندان پزشک مراجعه کرد.
مراقبت های بعد از لیفت لثه
بعد از انجام لیفت لثه دندانپزشک با توجه به شرایط بیمار دستورالعملهای لازم را به بیمار خواهد داد. اما به طور کلی پس از این درمان مراقبتهای زیر توصیه میشود:
- داروهای تجویز شده توسط دکتر، طبق دستور مصرف شود.
- بعد از جراحی تا دو روز از خوردن غداهای سخت و تند پرهیز شود.
- مصرف سیگار تا بهبودی کامل ترک شود.
- ناحیه تحت درمان استریل نگه داشته باشد.
- بعد از گذشت یک روز از جراحی، با دهان شویه فاقد الکل داخل دهان شستشو داده شود.
- تا 24 ساعت از انجام فعالیتهای شدید بدنی خودداری شود.
دوران نقاهت لیفت لثه
در صورتی که لیفت لثه با سایر جراحیهای زیبایی همراه نباشد، پس از 24 ساعت بیمار قادر به انجام فعالیتهای روزمره، خوردن و آشامیدن خواهد بود. اگر از روش لیزر کردن استفاده شود، دوران نقاهت کوتاهتر هم خواهد بود.
هزینه لیفت کردن لثه
هزینه این درمان به فاکتورهای زیادی مانند نوع اصلاح لثه، شرایط دندان، نوع بیمه بیمار، مهارت داندانپزشک و تجهیزات مورد استفاده بستگی دارد. برای برآورد دقیق هزینه لیفت مراجعه به دندان پزشک مجرب در این حوزه توصیه میشود.
جمع بندی
لبخند و دندانهای سالم در زیبایی ما اهمیت زیادی دارند. همانطور که در این مقاله گفته شد، برای داشتن دندان های سالم، سلامت و زیبایی لثهها یکی از مهمترین فاکتورهاست.
از علل بروز مشکلات لثه میتوان به عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، تحلیل لثه بر اثر بیماریهایی مانند پریودنتیت و یا ویژگیهای وراثتی اشاره کرد. برای درمان لبخند لثه ای لیفتینگ لثه توسط پزشکان پیشنهاد میشود که به دو روش جراحی و لیزر انجام میشود.
روش سنتی نسبت به لیزر از قیمت مناسبتری برخوردار است. اما مزایایی مثل زمان کمتر درمان، عدم خونریزی و درد و دوران نقاهت کوتاه در روش لیزر، به این روش برتری میدهد. بهتر است پس از لیفت لثه ها مراقبتهای ویژهای را به مدت چند روز رعایت کنید تا روند بهبود تسریع شود.