یکی از بیماری های نادر دهان ، بیماری زبان لوکوپلاکیا است. فرد مبتلا به این بیماری در قسمت های مختلف دهان مانند کناره های زبان ، کف یا سقف دهان و بخش داخلی گونه تکه های سفید یا خاکستری رنگ را مشاهده می کند.
این تکه های سفید رنگ، بافت ضخیم و زبر دارند و در طولانی مدت ابعاد و شکل ظاهری آن ها تغییر می کند. لوکوپلاکیا اغلب دردناک نیست اما باید از مصرف مواد غذایی محرک مانند غذا های پر ادویه یا مصرف سیگار پرهیز کنید تا سریع تر درمان شود.
در مطلب امروز، به بررسی دقیق این بیماری می پردازیم. با ما همراه باشید.
لوکوپلاکیا ، تکه های سفید یا خاکستری ریزی است که روی زبان ، قسمت داخلی گونه یا کف دهان به وجود می آید. این تکه های سفید یا خاکستری ، واکنش دهان به تحریک دائمی غشای مخاطی دهان است.
همچنین ، تکه های لوکوپلاکیا می توانند در ناحیه تناسلی زنان نیز ظاهر شوند. علت اصلی این بیماری ، ناشناخته است.
کلنی و زنجیره های به هم پیوسته لوکوپلاکیا ممکن است در هر سنی در بدن فرد ظاهر شوند اما اکثرا در افراد بالغ مشاهده می شوند.
نوعی دیگر از لوکوپلاکیا نیز وجود دارد که به آن لوکوپلاکیای مودار می گویند. منشا این بیماری ، ویروسی به نام اپشتین بار است که فقط در افراد مبتلا به HIV دیده می شود. نقص سیستم ایمنی در ابتلا به این بیماری نقش دارد.
در قسمت بعدی نشانه های این بیماری را بررسی می کنیم.
علائم بیماری زبان لوکوپلاکیا روی زبان ، لثه ها ، سقف دهان یا داخل گونه های فرد بیمار ظاهر می شوند ، ویژگی های ظاهری این بیماری عبارتند از:
این کلنی ممکن است طی هفته ها و ماه ها به آرامی شکل بگیرد و تغییر کند و معمولا دردی ندارد ، اما ممکن است به لمس ، گرما ، غذا های پر ادویه یا سایر عوامل تحریک کننده حساس باشد.
دانستن دلایل این بیماری کمک می کند تا از ابتلا به بیماری زبان لوکوپلاکیا پیشگیری کنید و این عوامل محرک را از زندگی خود تا حد امکان حذف کنید. ابتلا به بیماری لوکوپلاکیا دلایل مختلفی دارد که بعضی از آن ها عبارتند از:
در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر به دندانپزشک یا پزشک مراجعه کنید:
دندانپزشک ممکن است هنگام معاینه دهان و دندان به بیماری زبان لوکوپلاکیا شک کند، اما این امکان وجود دارد برای رد سایر دلایل از جمله سرطان دهان ، نمونه برداری کند. در حین انجام نمونه برداری ، تکه کوچکی از بافت ناحیه دهان یا زبان برای بررسی در آزمایشگاه برداشته می شود. پیش از انجام نمونه برداری ، حتما ناحیه دهان یا زبان را بی حس می کنند تا دردی احساس نکنید.
برای درمان بیماری زبان لوکوپلاکیا باید ریشه و منشا اصلی آن از بین برود؛ یعنی باید عوامل محرک این بیماری را از زندگی خود حذف کنید یا کمتر از آن ها استفاده کنید. در ادامه راه های درمان لوکوپلاکیا را بررسی می کنیم:
اگر لوکوپلاکیا از نوع مودار باشد، باید حتما داروهای ضد ویروس مصرف کنید.
برای پیشگیری از این بیماری ، راهکار های زیر را حتما در سبک زندگی خود به کار بگیرید:
سخن پایانی
در مطلب امروز درباره بیماری زبان لوکوپلاکیا صحبت کردیم. علائم این بیماری به سرطان دهان شباهت هایی دارد؛ پس حتما به پزشک یا دندانپزشک مراجعه کنید تا در صورت لزوم نمونه برداری و آزمایشات بعدی را برای شما تجویز کنند. به خاطر داشته باشید تا سبک زندگی خود را عوض نکنید و سیگار و الکل را کنار نگذارید، علائم این بیماری خفیف نمی شود. حتما توضیحات پزشک را جدی بگیرید.