دندان ها در اثر عوامل مختلفی شکل و فرم ناهنجاری پیدا می کنند. برای ترمیم و بازسازی دندان و برای داشتن یک لبخند زیبا، روش های زیادی وجود دارد. از روش های اصلاح شکل و رنگ دندان، میتوان به لمینت یا کامپوزیت دندان اشاره کرد.
انتخاب لمینت یا کامپوزیت دندان با نظر و تخصص دندانپزشک انجام می شود. هر یک از این روش ها دارای مزایا و معایب بخصوصی هستند.
در این مقاله قصد داریم با معرفی کامل لمینت و کامپوزیت دندان، شما را بیشتر با مزایا و معایب آن ها آشنا کنیم.
لمینت دندان چیست؟
لمینت دندان روکش ظریف، شیشه ای شکل و همرنگ دندان که برای پوشاندن سطح رویی دندان ها استفاده می شود.
لمینت دندان مقاومت بالایی دارد و به منظور بهبود و زیبایی ظاهری چهره و لبخند طراحی می شود. از لمینت دندان برای مشکلاتی مانند بدرنگی دندان، فرم و شکل ناهماهنگ دندان، طول نامناسب دندان و همچنین اصلاح شکستگی و لب پریدگی دندان استفاده می شود.
لمینت مانند روکش لایه های نازک روی دندان را می پوشاند و تمامی این ایرادات ظاهری دندان را پنهان می کند. در برخی مواقع لمینت با نام دیگر ونیر نیز شناخته می شود.
افرادی که دارای دندان قروچه هستند و بر طبق عادات بد، دندان های خود را به هم می سایند، نمی توانند از لمینت دندان استفاده کنند.
همچنین افرادی که به هر دلیلی دارای آسیب دیدگی مینای دندان هستند، لمینت دندان نمی تواند روش مناسبی برای آن ها باشد.
لمینت دندان براساس مواد اولیه تشکیل دهنده آن به دو گروه لمینت سرامیکی و لمینت کامپوزیتی تقسیم می شود.
انتخاب هر یک از این دو نوع لمینت، با معاینه و تشخیص دندان پزشک مربوطه باید انجام شود. در بیشتر موارد نوع لمینت براساس جنس دندان های بیمار انتخاب می شود. لمینت یا کامپوزیت دندان، هردو روشی برای پوشاندن عیب های دندان ها هستند.
مزایای لمینت دندان
- با لمینت دندان میتوان طرح لبخند را اصلاح و زیباتر کرد. دندان های نامرتب و زردرنگ، ظاهری ناخوشایند و ناپسند به چهره می بخشد. چهره زشت از تاثیرگذارترین علل پایین آمدن اعتماد به نفس در هر فردی است. لمینت دندان با بخشیدن چهره مناسب و زیبا، اعتماد به نفس را بالا می برد.
- در لمینت دندان، برای نصب کردن لمینت های دندانی، بخش کمتری از دندان تراشیده می شود. در نتیجه آسیب کمتری به خود دندان می رسد.
- رنگ لمینت دندان را میتوان شبیه به رنگ دندان های خود انتخاب کرد. این رنگ مقاومت بالایی دارد و تغییر رنگ آن در مدت زمان های بسیار طولانی تری اتفاق می افتد.
- لمینت دندان دوره درمان بسیار طولانی ندارد و در عرض دو جلسه با فاصله زمانی حدود 15 روز انجام می شود.
- در برابر لکه مقاومت بسیار بالایی دارد. طول عمر مفید لمینت دندان تقریباً 10 تا 15 سال است.
معایب لمینت دندان
- در صورتی که لمینت مربوط به یک یا چند دندان شکسته شود یا بخشی از آن آسیب ببیند، امکان ترمیم و بازسازی لمینت وجود ندارد. باید لمینت دندان عوض شود و یک لمینت جدیدی جایگزین آن شود.
- لمینت دندان هزینه بیشتری نسبت به روش های دیگر دارد. لمینت یا کامپوزیت دارای قیمت های بخصوصی هستند.
- در صورتی که لمینت دندان توسط فردی غیرمتخصص انجام شود، امکان پوسیدگی دندان زیاد است.
کامپوزیت دندان چیست؟
یکی از روش های اصلاح لبخند و ترمیم ظاهری دندان، کامپوزیت دندان است. برخی از افراد به دلایل متعدد دارای دندان های نامرتب، زردرنگ و غیراستاندارد از لحاظ اندازه هستند.
برای پوشاندن و پنهان کردن این عیب ها میتوان از کامپوزیت دندان استفاده کرد. هدف از لمینت یا کامپوزیت، بخشیدن ظاهری زیبا به دندان های بیمار است.
کامپوزیت دندان نصب آسانی دارد و در یک جلسه نصب می شود. جنس کامپوزیت از ترکیب دو ماده شیشه و پلاستیک تشکیل شده است.
این ترکیب لایه ای نازک و همرنگ با دندان است که به عنوان روکش دندان استفاده می شود.
کامپوزیت دندان ها براساس اندازه به انواع مختلفی تقسیم می شوند. از جمله این کامپوزیت ها میتوان به کامپوزیت ماکروفیل یا درشت دانه، میکروفیل یا ریزدانه و نانو کامپوزیت اشاره کرد.
هر یک از این کامپوزیت ها دارای مقاومت های متفاوتی در برابر ساییدگی دارند.
کامپوزیت ها از لحاظ طراحی شکل به چهار گروه فرم مهاجم، فرم نیرومند، فرم بالغ و فرم نافذ تقسیم می شوند. هر یک از این فرم های کامپوزیتی براساس ظاهر دندان های بیمار و صورت بیمار انتخاب می شوند.
قبل از نصب کامپوزیت دندان، لازم است مینای دندان به صورت کامل پاکسازی شود. هیچ نوع جرم یا ذرات موادغذایی در لا به لای دندان باقی نماند. در این صورت کامپوزیت دندان با استحکام بیشتری نصب می شود و عمر مفید بیشتری خواهد داشت.
مزایای کامپوزیت دندان
- در کامپوزیت دندان، به طور معمول تراش بسیار کمی روی دندان انجام می شود. در برخی مواقع نیز، دندان ها نیاز به تراشیدن ندارند.
- کامپوزیت دندان نسبت به لمینت دندان هزینه کمتری دارد. لمینت یا کامپوزیت هر دو روشی برای اصلاح لبخند هستند ولی قیمت های متفاوتی دارند.
- در کامپوزیت دندان، طول جلسات مراجعه به پزشک کمتر است. در بیشتر مواقع اصلاح دندان در یک جلسه و در یک ویزیت انجام می شود.
- رنگ کامپوزیت دندان را میتوان متناسب با رنگ دندان های طبیعی انتخاب کرد. در این صورت دندان ها ظاهری طبیعی خواهند داشت.
- برای ساخت کامپوزیت دندان نیاز به آزمایشگاه وجود ندارد و دندانپزشک آن را در مطب آماده و نصب می کند.
معایب کامپوزیت دندان
- کامپوزیت دندان مشکلات و عیب های جزئی دندان ها را می پوشاند. اصلاح ایرادات کلی به کمک این روش امکان پذیر نیست.
- ترکیب ساختاری و جنس کامپوزیت، مستعد لکه است. به طوری که بعد از گذشت مدت زمان مصرف آن، لکه های روی آن دیده می شود. همچنین احتمال تغییر رنگ در کامپوزیت های دندانی بیشتر است.
- به دلیل اینکه پلاکت های دندانی بیشتری روی کامپوزیت دندان جمع می شوند، باعث ملتهب شدن لثه خواهند شد.
لمینت یا کامپوزیت دندان؛ کدام بهتر است؟
لمینت یا کامپوزیت دندان، مزایا و معایبی با خود به همراه دارند. با مقایسه این مزایا و معایب به راحتی میتوان تشخیص داد، لمینت یا کامپوزیت؛ کدام بهتر است.
- مقاومت و دوام لمینت دندان بیشتر از کامپوزیت دندان است. به طوری که طول عمر مفید لمینت 10 تا 15 سال ولی طول عمر کامپوزیت 5 تا 7 سال است.
- احتمال آسیب پذیری در لمینت کمتر از کامپوزیت است. امکان ورقه ورقه شدن و شکستن در کامپوزیت بیشتر از لمینت است.
- با استفاده از کامپوزیت دندان میتوان نقص های جزئی دندان را اصلاح و رفع کرد. ولی در لمینت دندان طیف وسیعی از ایرادات دندانی رفع می شوند.
- کامپوزیت دندان با گذشت زمان تغییر رنگ میدهد و لکه هایی به خود می گیرد. اما لمینت دندان در مقابل ایجاد لکه و تغییر رنگ، مقاوم است.