در دنیای امروز سلامت و زیبایی دندانها از اهمیت بیشتری برخوردار است. دندانهای یکدست و مرتب به داشتن لبخند و چهرهای زیبا و بالا رفتن اعتماد به نفس کمک میکند. اما متاسفانه گاهی اوقات بر اثر اتفاقاتی ناخوشایند دندانها شکسته میشوند یا بر اثر پوسیدگی و بیماریهای دهان و دندان مجبور به کشیدن آنها میشوید. یکی از روشهای رایج برای ترمیم پوسیدگی و شکستگی دندان، استفاده از کامپوزیت دندان است.
ماده تشکیل دهنده کامپوزیتهای دندان، رزین کامپوزیت است. این ماده به جهت قدرت و استحکام زیادی که دارد مناسب استفاده در درمان دندانهاست. به کمک این ماده خمیری، دندانپزشک به راحتی میتواند عیوب دندان را پوشش داده و آنها را لکهگیری کند.
آیا همه افراد میتوانند از کامپوزیت استفاده کنند؟
پاسخ این سوال منفی است. در این مقاله قصد داریم تا شما را بیشتر با کامپوزیت دندان آشنا کرده و به سوالات متداول در اینباره پاسخ دهیم. اگر به کسب اطلاعات بیشتر درباره کامپوزیت و کاربرد آن در دندانپزشکی علاقمند هستید، با همراه باشید.
کامپوزیت در دندانپزشکی کاربردهای مختلفی دارد. مهمترین موارد استفاده کامپوزیت عبارتند از:
ترک خوردگی دندان
ترک خوردگی میتواند در اثر برخورد یک جسم سخت با دندان ایجاد شود. استفاده از کامپوزیت یکی از روشهای مناسب برای برطرف کردن این مشکل است.
پوسیدگی دندان
یکی از موارد استفاده از کامپوزیت در دندانپزشکی، ترمیم پوسیدگی است. پوسیدگی دندان در اثر عوامل مختلفی مانند رعایت نکردن بهداشت میتواند به وجود آید. پوسیدگی باعث از بین رفتن مینای دندان شده و فرم دندانها را تغییر میدهد.
فاصله بین دندانها
وجود فاصله بیش از اندازه بین دندانها برای افراد خوشایند نیست. فاصله بین دندانها در بزرگسالان ممکن است به دلایل مختلفی مانند فرنوم بین دندان، عادتهای رفتاری غلط و یا ناهمخوانی طول قوس فک با دندانها ایجاد شود. برای پر کردن فاصله بین دندانها در اغلب موارد از کامپوزیت دندان استفاده میشود.
جای خالی دندانها
در صورتی که دندان کشیده شده و یا در اثر حادثه شکسته شده باشد، میتوان برای پر کردن جای خالی دندان از کامپوزیت استفاده کرد.
نامرتب بودن دندانها
یکی دیگر از موارد استفاده کامپوزیت برای اصلاح فرم دندان است. البته در صورتی که دندانها بیش از اندازه کج باشند، باید از روشهای دیگر برای برطرف کردن مشکل استفاده کرد.
در ابتدا دندانها کاملا تمیز و خشک میشوند. نباید بزاق، خون و یا رطوبت بر روی دندان وجود داشته باشد. سپس با استفاده از مواد اسیدی سطح دندان برای قرار دادن کامپوزیت متخلخل میشود.
سپس کامپوزیت همرنگ با رنگ دندانها، با اندازهگیری دقیق مدل شکستگی و قسمت تخریب شده دندان، رو آن قرار میگیرد. در این مرحله دندانپزشک چسب مخصوص را بر روی دندان میزند. سپس مواد خمیری کامپوزیت را با دقت و به صورت لایه به لایه بر روی دندان قرار میدهد.
در مرحله بعدی این ترکیب خمیر مانند بر اثر تابش نور UV در شرایطی خاص محکم و مقاوم میشود.
سپس پزشک متخصص با توجه به شکل دندانها، به کمک پولیش به آنها شکل و فرم مناسب میدهد. البته اگر این مواد به صورت صحیح بر روی دندان قرار داده شوند، ممکن است نیازی به تراشیدن دندانها نباشد.
درمان زیبایی کامپوزیت در مدت زمان بسیار کوتاه و در اغلب موارد در یک یا دو جلسه انجام میشود. البته تعداد دندانهایی که قرار است بر روی آنها کامپوزیت انجام شود، زمان انجام درمان را مشخص میکند. اما در حالت کلی استفاده از کامپوزیت نسبت به سایر روشها، طول درمان کوتاهتری دارد.
یکی از مهمترین عوامل تاثیر گذار در افزایش طول عمر کامپوزیت دندان مراقبت صحیح از آن است. برخی از مهمترین نکاتی که با استفاده از آن میتوان سلامت کامپوزیت را در طولانی مدت تضمین کرد عبارتند از:
در ادامه این مطلب، قصد داریم تا به برخی از سوالات متداول درباره کامپوزیت دندان پاسخ دهیم؛
اگرچه برای انجام کامپوزیت محدودیت سنی وجود ندارد، اما استفاده از این روش برای کودکان و نوجوانان توصیه نمیشود.
خیر. کامپوزیت از مواد پلاستیکی تشکیل شده است که دارای رنگهای مختلفی است. بنابراین دندانپزشک میتواند بهترین و نزدیکترین رنگ به رنگ دندان شما را انتخاب کند.
اگر ایمپلنت در شرایط مناسبی باشد دندانپزشک میتواند بدون تعویض ایمپلنت از کامپوزیت استفاده کند.
یکی از مهمترین فاکتورها در بروز یا عدم بروز عوارض ناشی از این روش درمان، مهارت دندانپزشک است. بنابراین طبق مطالعات انجام گرفته میتوان گفت کامپوزیت به تنهایی هیچ عارضهای ایجاد نمیکند. اما در صورتی که دندان بیش از اندازه تراشیده شود، ممکن است مینای دندان دچار آسیب شود.
خیر. در واقع کامپوزیتها به تقویت دندانهای طبیعی کمک میکنند. کامپوزیت با اصلاح فرم بد دندانها باعث میشود دندانهای طبیعی زیباتر به نظر برسند.
هزینه کامپوزیت به فاکتورهای زیادی مانند جنس و برند آن بستگی دارد. از طرف دیگر باید مشخص شود که بیمار به چند واحد کامپوزیت نیاز دارد. همچنین میزان مهارت، تخصص و سابقه دندانپزشک نیز میتواند در هزینه این درمان موثر باشد. برای گرفتن نتیجه مطلوب مراجعه به دنداپزشکی مجرب در این حوزه توصیه میشود.
برخی افراد به اشتباه فکر میکنند که کامپوزیت دندان دائمی است؛ اینطور نیست. اما رعایت نکات بهداشتی و مراقبتهای لازم، خصوصا بعد از انجام عمل، میتواند موجب افزایش ماندگاری آن شود.
با توجه به این که هنگام انجام کامپوزیت بر روی دندان، بیمار تحت بی حسی موضعی قرار میگیرد درد چندانی احساس نمیکند. در صورتی که هنگام کار احساس ناراحتی شدیدی داشتید حتما به دندانپزشک خود اطلاع بدهید.
ممکن است به دلیل شرایط خاص فرد پس از مدتی تصمیم به حذف کامپوزیت بگیرد. در برخی موارد بدون نیاز به تراشیدن ساختار دندان امکان حذف کامپوزیت وجود دارد. اما در صورتی که برداشتن کامپوزیت مستلزم تراشیده شدن بیش از اندازه مینای دندان باشد، دندانها در آینده مستعد پوسیدگی خواهند بود.
کامپوزیتها در اثر عدم رعایت نکات بهداشتی میتوانند تغییر رنگ دهند. این تغییر رنگ در صورتی که در گوشههای دندان باشد به راحتی با پولیش قابل درمان است.
جمع بندی
در سالهای اخیر گرایش به استفاده از کامپوزیت در ترمیم دندانها بسیار متداول شده است. کامپوزیت یکی از روشهای برطرف کردن مشکلات زیبایی دندانها و اصلاح طرح لبخند به شمار میرود. در واقع زیبایی آن یکی از مهمترین دلایل محبوبیت آن در میان مراجعان است. تعداد کامپوزیت مورد نیاز از هر فرد به فرد دیگر متفاوت است. بنابراین برای اطلاع از هزینه کامپوزیت بهتر است به دندانپزشکی مجرب مراجعه کنید. در مقاله بعد به معرفی انواع کامپوزیت دندان خواهیم پرداخت.